Kanelbullar

Ingredienser

Vetedeg:
125 g Smör
5 dl Mjölk
50 g jäst
1 dl sirap och / eller socker
2 krm salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
14-15 dl vetemjölKanelstänger är bra att ha!

Fyllning:
socker
malen kanel
smör

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Övrigt:
Stora bullformar

Så här gör du:
1. Använd en mortel för att stöta kardemummakärnorna. Har du ingen mortel kan du ta kärnorna i en plastpåse, vira in detta i en handduk och banka försiktigt med en hammare.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Under tiden smular du jästen i en stor bunke. Har du en hushållsassistent använder du denna.
4. Häll på mjölken i kastrullen och värm så att det blir fingervarmt (detta betyder att om du stoppar fingret i vätskan så ska det varken kännas kallt eller varmt)
5. Tag av kastrullen och häll lite av degspadet i bunken. Rör om så att jästen löser sig
6. Häll på resten av degspadet. Rör om.
7. Häll i socker eller sirap. Ta gärna lite av varje.
8. Häll i salt
9. Häll i 10 dl av mjölet. Rör om
10. Häll på ytterligare mjöl och bearbeta degen. Du ska sluta innan du tror att degen har nog med mjöl, den ska vara ganska kletig. Det går åt kanske 4-5 dl till. (tar du för mycket mjöl blir bullarna hårda och jäser dåligt.)
11. Knåda bulldegen länge. Ca 10 minuter för hand eller i hushållsassistent.
12. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i minst 30 minuter, men gärna en timme.
13. Det får inte vara något drag när degen jäser!
14. Passa på att diska det du sölat ned. Ställ fram två plåtar och lägg ut 20 bullpapper på varje.
15. Efter jäsningen knådar du försiktigt degen med handflatorna. OBS! Använd inte fingrarna. Detta gör du några gånger på försiktigt mjölat bakbord tills degen känns smidig. Knåda inte så mycket, 1 minut brukar räcka.
16. Dela på degen i två bitar.
17. Kavla ut degen tunt, tunt till två rektanglar som är ca 50×40 cm.
18. Bred på ordentligt med smör och sikta sedan över kanel och socker. Ta ganska mycket, det är kanelbullar du bakar!
19. Rulla löst ihop degrektangeln.
20. Dela varje rulle i 20 delar.
21. Lägg en snäcka i varje bullpapper. Lägg på en bakduk och ställ att jäsa i 30 minuter.
22. Under tiden sätter du på ugnen på strax över 225 C (När du öppnar luckan går temperaturen ned). Diska det du sölat ned!
23. Efter 30 minuter vispar du upp ägget med en gaffel i ett glas.
24. Pensla bullarna med ägget och strö på lite pärlsocker.
25. Stoppa in en bullplåt i mitten av ugnen. Var snabb när du öppnar och stänger luckan! Ställ ned temperaturen till 225 C.
26. Grädda i 8 minuter tills de fått lite färg. Ha inte in dem för länge, de blir torra!
27. Ta ut plåten och justera upp värmen någon grad över 225 igen. Vänta tills temperaturen ställt in sig och kör sedan nästa plåt.
28. Lägg genast kanelbullarna på ett galler. Du kan stapla dem ovanpå varandra. Lägg en bakduk över.
29. När de svalnat något är det bara att hugga in. Gärna med mjölk till!
30. Kanelbullar går utmärkt att frysa in.
Varianter på Kanelbullar
Alternativa fyllningar
Kardemumma & Socker
Djungelvrål & Socker
Vaniljsocker & Socker
Florsocker och kanel
Alternativ garnering
Hackad mandel
Strösocker
Butterkaka
Smörj en form och lägg snäckorna i denna med lite mellanrum mellan. Pensla. När butterkakan svalnat kan du hälla på tjock vaniljsås.

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag firas varje år den 4 oktober. Baka kanelbullar!
Dagen instiftades av Hembakningsrådet 1999 när de fyllde 40!
Läs mer om detta på Hembakningsrådets webb http://www.kanelbullensdag.se/