Räkna ut OG
Receptets OGberäknad kan användas till att räkna fram hur mycket extrakt du behöver. 1000 OG är rent vatten eftersom måttet säger att en liter vört väger 1000 g. 1050 betyder följaktligen att vörten väger 1050g/L och innehåller massa socker. Mängden socker står i direkt proportion till hur mycket alkohol det kommer att bli. Högre OG = mer %. OG mäts i ° oechsle som i USA blir °Oe, men i Sverige är det roligt nog °Öl. Löser du ett kg flytande extrakt så får du en ökning med ca 300-380 °Oe. Delar du ökningen med antal liter vört du gör får du OG. Exempel: Ta 1,5 kg flytande extrakt och 20 liter vatten ger det flytande extraktet dig 300*1,5/20 till 380*1,5/20 = 22,5 till 28,5 °Öl. Vilket avrundat blir 1023 till 1029 OG. Resterande OG fyller du på med torrextrakt eller annat sötningsmedel. Exempelvis tar du ett kg maltextrakt som ger ca 375 °Öl. Dela med 20 = 18,75. Lägg till 18,75 till ditt OG och du får en beräknat OG på 1042 till 1048.
Överkurs: Bryggarmästaren vet att starkare öl inte alltid är godare öl och siktar mot ett lagom högt OG. Bryggmästaren vet också att stora mängder extrakt påverkar den slutliga volymen.
Ett sorts extrakt:
OG beräknad = 1000 + utbyte * m
OG beräknad är beräknad original gravity
Utbyte fås från tabellen nedan
m är extraktets massa i kg
V är slutvolymen på vörten
Vid två eller flera sorters extrakt:
OG beräknad = 1000 + utbyte1 * m1 / V + utbyte2 * m2 / V … + utbyten * mn / V
Utbyte från ger ° Öl/kg
Flytande matextrakt 300-380
Maltextrakt 375
Ljus malt 300
Chojkladmalt 201
Vitt socker 390
Rårörsocker 360
Honung 292
Druvsocker 330
Farinsocker 275
Sirap 360
Det går att räkna baklänges om du enbart använder en sorts malt extrakt.
(V*OG beräknad – 999V)/utbyte1 = m
Oftast har du dock en bestämd mängd flytande extrakt och vill veta hur mycket torrt extrakt du ska tillsätta. Räkna OG från det flytande extraktet:
OGflytande = 1000 + utbyte1 * m1
Räkna sedan baklänges genom att ta
(OG beräknad – OGflytande)/utbyte2 = * m2
Andra hemsidor
Meta