Viktigt när man brygger
1. Hygien
Vört är en högklassig sockerlösning och massor av bakterier växer gärna i detta och kan lätt förstöra ölen om de får fotfäste under någon del efter kokningen av Vörten. Jästen ska ha ett bra försprång och därför måste man minimera risken att kontaminera vörten från arbetsredskap eller händer. Det måste inte vara sterilt, men allt som kommer i kontakt med ölen ska desinficeras i en klor eller bromlösning. Desinficeringsmedlet ska sköljas bort med rent, kallt vatten. Armar och händer ska tvättas upp till armbågarna. Innan du börjar bör du städa och våttorka golv och ytor med såpa.
2. Hastighet vid kylning
Av samma orsak som ovan ska vörten kylas snabbt. Detta görs med isbad eller en doppkylare gjord av koppar.
3. Recept
Det är viktigt att följa receptet, att göra det i rätt ordning och att skriva upp alla steg, även när man gör fel. På så sätt kan man återskapa ett extra lyckat öl eller undvika ett speciellt misslyckat.
4. Tid
Det tar tid att brygga öl, speciellt de första gångerna.
5. Temperatur
Det är viktigt att hålla koll på temperatur och koktid eftersom både jästen och alla kemiska reaktionerna påverkas.
Andra hemsidor
Meta